Вівторок, 16.04.2024, 16:17












ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
 
Головна » 2012 » Травень » 11 » Чому газ іноді стає ворогом?
Чому газ іноді стає ворогом?
10:40
«Мій дім – моя фортеця», - люблять повторювати англійці і ми з ними повністю згодні. Цілком природно, що людина хоче відчувати себе у власній оселі комфортно і затишно. Ми переплановуємо, добудовуємо, робимо євроремонти і купуємо найсучаснішу побутову техніку. Але наскільки безпечно жити в наших оселях? Які загрози приховують «побутові помічники»? Сьогодні мова про газове обладнання і правила поведінки з ним.
Хто винуватець?
Про небезпечні властивості газу усім відомо з дитинства. З віком інстинкт самозбереження чомусь перестає діяти - винуватцями аварій, спричинених газом, як правило, стають дорослі. Як показують дослідження обставин вибухів, пожеж та нещасних випадків, частіше всього спрацьовує так званий, людський фактор, або, кажучи офіційною мовою, «мало місце порушення абонентами правил безпеки при користуванні газовими приладами». Тому, насамперед, треба звернути увагу на той факт, що безаварійне та безперебійне функціонування системи газопостачання залежить не лише від технічної оснащеності та професіоналізму газівників, але й від усвідомлення відповідальності, покладеної на кожного споживача газу.
Минулої зими Міненерговугілля прийняло рішення відключати всі проблемні газові прилади. В області розпочали проведення позачергового технічного огляду газообладнання в помешканнях чернігівців. Втім, скільки б перевірок та відключень не робив «Чернігівгаз», скільки б не друкував роз’яснювальних статей, - якщо абонент не відчуває загрози від своєї халатності або незаконних дій, нещасні випадки й надалі будуть жахати. Взяти, приміром, минулорічну резонансну подію з масовими відключеннями небезпечних водонагрівачів в м. Ніжині. Тоді дії газовиків попали під перехресний вогонь скарг абонентів і критичних матеріалів у газетах. Обговорення цієї теми не вщухає і досі. Минув рік – у Ніжині стається трагедія. Дві молоді людини загинули від отруєння чадним газом, причина – самовільно встановлений, бездимарний китайський водонагрівач, який вже два роки тому був визнаний небезпечним і заборонений до використання в Україні.
У наші дні вибір побутових товарів значно багатший. Сьогодні газові котли і колонки можна придбати не лише у фірмових магазинах і сервісних центрах, які відповідають за якість виробів, але й на базарах або навіть з рук на стихійних ринках . На жаль, спокусившись більш низькою ціною, люди нерідко купують не сертифіковане обладнання, не адаптоване під тиск газу та води в наших мережах, яке не відповідає чинним в Україні стандартам безпеки. До того ж для монтажу приладів запрошують сторонніх осіб, які також не гарантують правильної роботи обладнання і не несуть відповідальності за свої непрофесійні дії.
Скільки жертв ще має забрати газ, щоб нарешті у споживачів відкрилися очі на цю проблему? Після трагедії, що сталася в Чернігові наприкінці березня, на адресу «Чернігівгазу» почастішали скарги відносно недобросовісних сусідів-абонентів. У порівнянні з минулим роком, коли подібних листів були одиниці, сьогодні спостерігаємо справжній «прорив» людської свідомості і небайдужості.

Що робити?
Найголовніше завжди пам’ятати і дотримуватися правил безпеки систем газопостачання України, що затверджені Постановою КМУ № 2246. Їх кількість доволі велика тому ми наведемо основні вимоги, порушення яких найчастіше провокує аварійні ситуації:
Забороняється: - Самостійна заміна або ремонт газового обладнання та залучення до цих робіт некваліфікованих працівників. - Самовільний перемонтаж газопроводів та переміщення газових приладів. - Втручання в роботу лічильників, в автоматику безпеки газообладнання. - Використання газових приладів не за прямим призначенням та користування несправним газовим обладнанням. - Встановлювати витяжки й вентилятори у вентиляційні канали при наявності газових колонок і котлів, оскільки це створює зворотну тягу з попаданням чадного газу в приміщення і може стати причиною отруєння. – Допускати до користування газовими пристроями дітей дошкільного віку та осіб, які не пройшли інструктажу з правил безпеки поводження з газом. – Залишати без нагляду працюючі газові прилади, які не обладнані автоматикою безпеки.
Необхідно знати і пам’ятати:
Користуючись газом, завжди відкривайте кватирку − це знизить небезпеку отруєння чадним газом на 90%!
Підключення до газопроводу газових пристроїв ( пуск газу ) повинні виконувати лише працівники спеціалізованого газового господарства, в Чернігівській області - це ПАТ «Чернігівгаз». Надавати вільний допуск до житла робітникам підприємства газового господарства після пред’явлення ними службових посвідчень для огляду і ремонту газопроводів і газового обладнання в будь-яку годину доби.
У разі несправності димового та вентиляційного каналів або відсутності тяги – викликати працівників житлово-експлуатаційної організації, на балансі якої перебуває будинок, для перевірки і ремонту несправності каналів. Димові канали повинні перевірятися виключно спеціалізованими організаціями зі складанням відповідного акту.
При підозрі на витік газу або виявлення будь-яких порушень правил користування газом (природним, скрапленим) негайно сповіщайте аварійно-диспетчерську службу за номером «104». Також про порушення можна письмово поінформувати керівництво ПАТ «Чернігівгаз» (14021, м. Чернігів, вул. Любецька, 68) або залишити повідомлення на телефон довіри (0462) 64-42-97.
Не будьте байдужими! Допоможіть зберегти здоров`я і життя собі та оточуючим!
ПАТ «Чернігівгаз»
Переглядів: 1177 | Додав: gazcn | Рейтинг: 4.0/1 |
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук