П`ятниця, 29.03.2024, 14:30












ГоловнаРеєстраціяВхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
 
Головна » 2012 » Березень » 5 » Щоб газ приносив тільки користь – з ним легковажити не слід!
Щоб газ приносив тільки користь – з ним легковажити не слід!
13:39
Щоб газ приносив тільки користь – з ним легковажити не слід!

27 нещасних випадків пов’язаних з використанням газу, 69 постраждалих людей, з яких 27 – з летальними наслідками. Такою є загальноукраїнська статистика тільки перших двох місяців 2012 року. Ці показники перевищили тогорічні січень і лютий в 2,5 разу. Усі смерті заподіяв чадний газ.
 В сучасних умовах 90 відсотків населення користується побутовими газовими приладами. Здається, важко знайти людину, яка прагне для себе та родини клопоту із газом, проте нерідко абонент чи то зумисне, чи то несвідомо порушує елементарні правила експлуатації газових приладів. Безпека під час користування газовими приладами була завжди болючою темою, тому ПАТ «Чернігівгаз» повсякчас нагадує і привертає увагу споживачів до цієї проблематики. На жаль, порушення правил безпеки газоспоживання продовжують мати місце. За статистичними даними, отруєння чадним газом частішають саме в зимовий період, адже в цю пору люди масово вмикають газові прилади опалення, які не завжди експлуатуються належним чином. І, як зазначають фахівці, в переважній більшості фатальну роль відіграє безпечність самих користувачів.
 Несвідомий порушник створює аварійні ситуації через неуважність, незнання або випадковість. Достатньо не перевірити тягу перед користуванням газом, не провітрити приміщення, залишити працююче газообладнання без нагляду або лягти відпочивати в приміщенні, де працюють газові прилади, – і людина автоматично потрапляє в групу ризику. Не варто забувати, що герметично закриті вікна i двері в помешканнях, де встановлені газові прилади, влаштування витяжної вентиляції зі штучним спонуканням за наявності приладів з відводом в димохід перешкоджають нормальній роботі газообладнання. Загроза металопластикових вікон і герметичних дверей полягає в тому, що через них немає доступу повітря і порушується трикратний повітрообмін. Вважається, що для спалювання 1 м3 природного газу потрібно 10 м3 повітря. У випадку незабезпечення цієї норми, відбувається вигорання кисню та неповне згорання газу, в приміщенні створюється вакуум, що призводить до такого явища, як зворотна тяга в димоході. Тоді, при працюючому газовому приладі, чадний газ не викидається через димохід назовні, а надходить безпосередньо в приміщення – в результаті чого настає отруєння людини.
 Як розпізнати отруєння продуктами згоряння? Що має знати і робити людина в такий ситуації? Пам`ятайте! Чадний газ не має запаху, безбарвний – його неможливо відчути. Потрапляючи в кров, миттєво сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень. У людини починає боліти голова, з`являється відчуття пульсації у скронях, запаморочення, нудота, блювання, шум у вухах, серцебиття, згодом - задишка, гіперемія обличчя, судоми. Якщо залишитися в приміщенні на 1% заповненому чадним газом, то достатньо 2-3 хвилин, щоб отримати смертельну дозу отруєння. Непритомність настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що, навіть відчувши небезпеку, людина не спроможна врятуватись і гине, як від задухи. Тому, при перших же симптомах негайно відчиніть вікна і двері, вийдіть на свіже повітря, викличте швидку допомогу за номером «103» і аварійну газову службу - «104»!
В приміщенні, де працює газовий прилад, кватирку або фрамугу слід постійно тримати відчиненою. Особливо наголошуємо на тому, що перед запалюванням будь-якого газового приладу обов’язково потрібно перевірити наявність тяги у вентиляційному, а для опалювальних приладів та газових колонок – у димовому каналі.
 Тяга вентканалу перевіряється смужкою паперу, яка підноситься до решітки. Якщо смужка втягується всередину, то тяга є, якщо ж не рухається або відштовхується назад – відсутня.
Тяга димових каналів перевіряється запаленим сірником, який підноситься до віконечка із запальником або під димовідвідний ковпак.
Тяга в димових каналах, до яких поєднані прилади, що мають топкові дверцята, перевіряється смужкою паперу, піднесеною до цих відкритих дверцят.
При відсутності тяги користуватися газом категорично забороняється. За стан димо - вентиляційних каналів відповідальність несе власник будинку (ЖЕКи, ОСББ тощо).
 Що робити якщо ви відчули запах газу? Куди звернутися за допомогою? На жаль, навіть не всі дорослі можуть швидко зорієнтуватися в подібній ситуації, а що вже казати про дітей.
 ПАТ «Чернігівгаз» нагадує правила поведінки при підозрі на витік газу:
• перекрийте газ за допомогою крана на газопроводі та на самих приладах і провітріть приміщення;
• не вмикайте i не вимикайте електроприлади, електроосвітлення, не користуйтеся електродзвінками;
• не запалюйте вогню i не паліть;
• викличте аварійну службу за телефоном «104» і виконайте вказівку диспетчера.
Не можна застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоку газу, бо залежно від його обсягу в приміщенні, може статися вибух. Не залишайте без нагляду працюючі прилади, особливо ті, що не обладнані автоматикою безпеки. Користуватися газовими приладами може лише людина, що пройшла спеціальний інструктаж в технічних кабінетах управлінь газових господарств. Сьогодні в Україні цим правилом масово нехтують, і найбільшу небезпеку становлять квартири, що здаються в оренду або купуються новими мешканцями. Нерідко в квартири заселяються люди, що раніше ніколи не проходили інструктажу і навіть не чули номер телефону аварійної служби «104».
 Самовільне встановлення газових приладів, втручання у газову мережу і роботу лічильника є порушеннями, які свідомо здійснюються споживачами і в разі виявлення обертаються для винуватців купою клопоту і, відповідно, додатковими витратами. Приміром, самовільне підключення до газопостачання із пошкодженням пломб чи повірочного тавра або спроби занизити показники на лічильнику, відшкодовуються вже не за показниками облікового пристрою, а відповідно до Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників. Нагадуємо, будь яке самовільне втручання в газову мережу є потенційною загрозою безпеці у вигляді витоків газу або потрапляння продуктів згоряння через систему вентиляції і димовидалення до помешкань інших споживачів. Попри те, що з кожним споживачем ПАТ «Чернігівгаз» укладає договір на газопостачання, трапляються випадки, коли власник або квартиронаймач, приховуючи свої зловживання, принципово не допускають слюсаря чи контролера до газообладнання, посилаючись на недоторканість житла та свої конституційні права. Проте сумна статистика смертності від газових аварій свідчить, що найчастіше вони трапляються саме в недоглянутих, з точки зору газової безпеки, помешканнях.
Зі свого боку керівництво ПАТ «Чернігівгаз» намагається робити усе можливе, аби бути корисними, щоб абоненти при взаємодії з газовими службами не зазнавали незручностей. З цією метою цілодобово працює «Телефон довіри» (0462) 64-42-97, скориставшись яким, можна залишити повідомлення про недоліки у роботі нашого підприємства, зловживання з боку наших працівників, а також про відомі факти крадіжок природного газу та інші порушення у газоспоживанні. Велике прохання до споживачів оперативно повідомляти свої зауваження і про відомі ситуації, що загрожують безпеці громадян. Пам`ятайте, газ - найцінніший продукт, який багато в чому полегшує наше життя, але при невмілому і недбалому ставленні до нього ви піддаєте життя як своє, так і своїх рідних та близьких величезній небезпеці! Не будьте байдужі - своєчасно прийняті вами заходи допоможуть уникнути сумних наслідків! Адміністрація ПАТ «Чернігівгаз»
Переглядів: 841 | Додав: gazcn | Рейтинг: 0.0/0 |
Календар новин
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук